KANDUNGAN BUAH TIN / ARA
- fiber 6%
- vitamin B 64%
- copper 3%
- manganese 3%
- potassium 3%
- pantothenic acid 3%
- Buah tin kaya dengan beta-karotena, satu lagi kandungan nutrien yang tinggi di dalamnya adalah karbohidrat.
- mengandungi vitamin A, C, E dan K dan vitamin lain, juga mineral seperti kalsium, Zat besi dan sebagainya.
KHASIAT BUAH TIN
- Menurunkan Tekanan Darah Tinggi dan Rendah
Buah ara adalah sumber yang kaya kalium, yang membantu untuk mengawal tekanan darah.
- Kurangkan Berat badan
Buah ara adalah sumber yang baik serat pemakanan. Serat dan makanan yang kaya dengan serat mungkin mempunyai kesan positif ke atas pengurusan berat badan. Dalam satu kajian, wanita yang meningkatkan pengambilan serat makanan tambahan mereka dengan ketara menurun pengambilan tenaga mereka, namun markah lapar dan kenyang mereka tidak berubah. Buah ara, seperti lain-lain makanan serat tinggi, boleh digunakan untuk membantu program pengurusan berat badan.
- Melambatkan menopaus dan Kanser Payudara
Hasil kajian melibatkan 51.823 wanita menopaus selama purata 8.3 tahun menunjukkan pengurangan 34% dalam risiko kanser payudara bagi mereka yang memakan serat buah-buahan yang tinggi.
- Bertindak sebagai Insulin-Mengurangkan Diabetes
- Kesan kardiovaskular
- Perlindungan terhadap Kemerosotan makula
Ibu anda mungkin telah memberitahu anda lobak akan menjaga mata anda cerah sebagai seorang kanak-kanak, tetapi sebagai orang dewasa, ia kelihatan seperti buah-buahan adalah lebih penting untuk menjaga penglihatan anda. Data yang dilaporkan dalam kajian yang diterbitkan dalam Archives of Ophthalmology menunjukkan bahawa makan 3 atau lebih hidangan buah-buahan setiap hari boleh mengurangkan risiko degenerasi makular berkaitan dengan usia (ARMD), punca utama kehilangan penglihatan pada orang dewasa yang lebih tua, dengan 36%, berbanding dengan orang yang menggunakan kurang daripada 1.5 hidangan buah-buahan setiap hari.

No comments:
Post a Comment
Sila Komen Disini :